Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2017 18:56 - Кофеинът влияе негативно върху здравето
Автор: antoninus Категория: История   
Прочетен: 1641 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.12.2017 19:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кофеинът влияе негативно върху здравето, показва проучване в Австралия. Заедно с червеното месо и стресa, той ускорява стареенето и може да предизвика други заболявания.
Ав.: Трейси Бристкут

Кофеинът се нарежда редом с червеното месо и стреса, като ключов фактор, който оказва негативно влияние върху здравето, сочи проучване на Австралийския изследователски институт (ARI) в Адвентната болница в Сидни, здравна институция на адвентистите от седмия ден в Сидни, Австралия.

През последните три години ARI изследва ефектите от начина на живот върху здравето. Това потвърждава резултатите от предишни проучвания, които показват, че стресът, сънят (количество и качество), червеното месо и телесните мазнини са ключови причини за повишаване на оксидативния стрес. Изследователите обаче бяга изненадани, че кофеиновите напитки също са свързани в значителна степен с оксидативния стрес в организма.

Оксидативният стрес е свързан с ускореното стареене и развитието на заболявания от начина на живот като сърдечни заболявания и някои видове деменция, включително болестта на Алцхаймер.

Изпълнителният директор на ARI Рос Грант заяви, че въздействието може да бъде наблюдавано дори сред участниците в изследването, които пиеха само една чаша кафе на ден.

"Ние не виждахме просто ефект от всичко или нищо", каза той. "Видяхме, че ако имахте малко, то имаше ефект, ако имахте повече, имаше по-голямо въздействие и т.н."

Докато разбира социалните ползи от днешната кафе-култура, той призова хората да преосмислят своя избор на напитка.

"Има много популярни публикации, че кофеинът е нещо добро за вас. Всичко това се прави с цел печалба", каза той.

"Аргументите за ползите от кофеина извън непосредственото социално взаимодействие, според мен, са повърхностни и те правят по-малко въздействието от това, което кофеинът всъщност може и прави на биохимично ниво.

"Ние известно време знаем, че кофеинът е свързан със сърдечни заболявания, намалява качеството на съня и увеличава тревожността и депресията.

"Но хората имат склонността да отхвърлят това. Те казват: "О, да, но когато ставам сутрин и пия чаша кафе, се чувствам толкова добре."

"За съжаление, подобно на повечето наркотици за развлечение,"повдигането на тонуса", което кофеинът предлага, се изплаща скъпо, а нашето изследване показва, че като резултат тялото ви ще е по-зле."

Проучването на ARI, "Значителни взаимоотношения между един прост маркер на редукционния баланс и поведението на начина на живот", е прието да бъде публикувано в изтъкнатото медицинско научно списание Public Library of Science (PLOS one).

Проучването разглежда физиологичните и биохимичните промени в организма, причинени от различни начини на живот.

"Идеята е да се опитаме да разберем как начинът на живот премества биохимията на организма, която те води до здравето или болестта", каза Грант.

Директорът по здравеопазването в Южната Тихоокеанска дивизия, Пол Ранкин, заяви, че проучването засилва здравните принципи, които отдавна са насърчавани от адвентната църква. "[Нашата църква] отдавна съветва да избягва кофеина", каза той. 

Грант заяви, че проучването е открило нови прозорци за разбиране на ефектите от кофеина както върху колективното, така и върху индивидуалното здраве. "Ние открихме, че със сигурност има колективен ефект, но всяко индивидуално поведение на начина на живот също оказва значително въздействие върху себе си. Така че беше доста завладяващо ", каза той.

Това не е единственото проучване, доказващо вредата от кофеина. В следния линк /https://www.caffeineinformer.com/harmful-effects-of-caffeine/ има изброени резултати от други изследвания, свързани с вредата от кофеина.  


Изт.:
http://www.adventistreview.org/church-news/story5729-caffeine-impacts-health-negatively-says-study-in-australia?utm_content=bufferd7cc7&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer


Тагове:   здраве,   кофеин,   вреда,   кафе,   адвентист,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796412
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031